Domáci tvaroh
Na výrobu tvaroha sme použili 5 litrov pasterizovaného kravského mlieka z mliekomatu. Pasterizácia : 65°C po dobu 30 minút.
Postup prípravy:
Do mlieka pridáme 2 dcl tekutého smotanového zákvasu Laktoflora. Mlieko necháme skysnúť pri izbovej teplote po dobu 48 hodín. Po zrazení mlieko postupne zohrievame na 45°C. Za občasného miešania udržiavame túto teplotu 60 minút . Tvaroh sa pekne vyzráža a zrazeninu môžeme preliať cez syrársku plachtu gázu do pripravenej nádoby. Tvaroh necháme do druhého dňa v gáze odkvapkať a potom ho uložíme do chladničky. Z 5 litrov mlieka sme získali 700 g kvalitného domáceho tvaroha a 4 litre lahodnej srvátky.
,RECEPT NA VÝROBU TVAROHU POMOCOU KYSELINY MLIEČNEJ Z PASTERIZOVANÉHO MLIEKA:
Budeme potrebovať:
- 5 litrov mlieka z mliekomatu
- 30 ml kyseliny mliečnej potravinárskej
- plachtu z gázoviny
- teplomer
- 5 l nádobu
- varešku
Postup:
Mlieko najskôr pasterizujeme - zohrejeme ho na 63°C a necháme odstáť 30 minút.
Následne ho ochladíme na 35°C
Pripravíme si 25-30 ml kyseliny mliečnej potravinárskej
Kyselinu za stáleho miešania prilievame do mlieka pokiaľ sa nezačne oddeľovať srvátka od tvarohu. Pozor, aby kyselina neprišla do styku s pokožkou.
Celý proces zrážania je závislý od kvality mlieka. Ak sa mlieko nezačnezrážať, môžeme ešte pridať trošku kyseliny, aby sa tvorili pekné hrudky.
Tvaroh precedíme cez sitko.
Preložíme ho do syrárskej plachty z gázy.
Necháme odkvapkať približne 8 hodín.
Z 5 litrov mlieka získame skoro 1 kg kvalitného tvarohu. Pri celom procese platí- čím vyššia teplota mlieka pri zrážaní, tým tvrdší tvroh a naopak.
Zdroj: internet
Foto z nášho archívu